новини за консултантска фирма инвентпроджектс, софия

Първа инвестиционна банка купува МКБ Юнионбанк, 2013-08-15


Първа инвестиционна банка (ПИБ), която е трета по активи търговска банка в България, купува 100% от МКБ Юнионбанк, заемащата 14-то място в класацията на БНБ към 30 юни 2013 г.

За сделката съобщиха и от страна на купувача, и от продавача.

Споразумение е подписано с досегашния собственик - унгарската MKB Bank, която пък е част от германската банка BayernLB .

МКБ Юнионбанк беше обявена за продажба още миналата година.

Не се съобщава каква е цената на сделката. Тя ще бъде финализирана след съответното одобрение на регулаторните органи - БНБ и Комисията за защита на конкуренцията.

Веднага след излизането на съобщението за предстоящата сделка, акциите на ПИБ, която е публично дружество, търгувано на Българската фондова борса, поскъпнаха със 7% до 2.45 лв. за акция (269 млн. лв. пазарна капитализация), съобщи "Инвестор.бг". Изтъргувани са 17 хил. акции за около 40 хил. лв.

Пазарната реакция е въпреки необявената цена на придобиването и начина на финансирането му.

В официалното съобщение на ПИБ няма посочена цена, въпреки че банката е публична компания и подобна сделка е чувствителна за цената на акциите й, както и за малките й акционери, отбелязва "Капитал".

"ПИБ и MKB Bank постигнаха взаимноизгодно споразумение, което е в полза на стратегическите цели и на двете страни", се казва в съобщението на купувача. Консултанти по сделката са били международната финансово-консултантска компания "Lazard" и Първа финансова брокерска къща, правни съветници са били "Stephenson Harwood" и кантора "Цветкова, Бебов & партньори".

В съобщението на продавача се казва, че "МКБ Юнионбанк е успешна компания на един перспективен пазар и единствено решението на Европейската комисия по отношение на държавната помощ за BayernLB е причина немската банка да пристъпи към извършване на определени мерки като продажбата на свои директни и непреки участия с цел да изпълни ангажиментите си по плана за преструктуриране до 2015 г.". И в съобщението на MKB Bank не се посочва цената на сделката.

Кредитният портфейл на МКБ Юнионбанк се е увеличил с над 1 млрд. лв., а депозитите са нараснали над два пъти, откакто унгарците придобиха мажоритарен дял и след това 100 % в нея през 2006 г. (дотогава създадената през 1996 г. Юнионбанк бе изцяло българска - бел. ред.). Към средата на юни тази година кредитите за фирми и домакинства на банката са за 1.3 млрд. лв., а депозитите - 997 млн. лв., по данни от отчета на банката в БНБ.

От ПИБ отбелязват, че "след придобиването на "МКБ Юнионбанк" активите на ПИБ ще достигнат над 8.5 млрд. лв. Банката ще предложи широка гама от продукти на клиентите си с фокус върху кредитирането на малки и средни предприятия, както и кредитирането на частни лица, които ще се предлагат в по-голяма клонова мрежа. Придобиването ще повиши ефективността на банката".

В съобщението се подчертава, че ПИБ е третата по големина на активи банка в България с 8.4% пазарен дял. Има 13% пазарен дял в депозитите от домакинства, 10% пазарен дял при кредитите за бизнес и 15% пазарен дял при кредитните карти на населението. Същевременно МКБ Юнионбанк е на 15-о място в банковата система според размера на активите й - 1.5 млрд. лв. по данни на БНБ към края на юни 2013 г.

ПИБ и в момента е трета по големина в сектора според размера на активите й (6.970 млрд. лв. към края на юни 2013 г.), но с придобиването на МКБ Юнионбанк разликата между нея и втората по големина Банка ДСК (8.882 млрд. лв.) става по-малка. Лидер по активи остава Уникредит Булбанк с 12.7 млрд. лв.
Invent Projects, Sofia
Innovation.Manegement.Effectiveness.Услуги
Финансово - счетоводни
Финансово - инвестиционни
Мениджмънт услуги
Нашите казуси
Счетоводство и ТРЗ
Осигуряване
Данъци и регистрации
Всички права запазени © 2011 Invent Projects

За сайта | Право на ползване